משמורת על בעלי חיים בהליכי גירושין

בשנים האחרונות, נושא המשמורת על בעלי חיים בהליכי גירושין תופס תאוצה רבה בישראל, והוא עוסק בשאלת הבעלות והאחריות על חיות המחמד בעקבות הפרידה. בעוד שבעבר היה מקובל להתייחס אל חיות מחמד כרכוש רגיל, היום המערכת המשפטית מבינה שחיות מחמד הן הרבה יותר מכך עבור בני הזוג.


במאמר זה נרחיב את ההתייחסות למשמורת על בעלי חיים, נדון בהשפעות הרגשיות של הנושא, נסקור את העקרונות המשפטיים המרכזיים שמשפיעים על קבלת ההחלטות בבית המשפט, ונתייחס לפסיקות מהארץ ומהעולם.


משמורת על בעלי חיים – האם הם רכוש או יותר מזה?


חוקי הנישואין והגירושין בישראל מתייחסים לרכוש משותף בעת הפרידה, ולכאורה, חיות מחמד נחשבות כחלק מהרכוש המשותף שיש לחלקו בין בני הזוג. אולם בפועל, חלוקת משמורת על חיות מחמד היא עניין מורכב יותר.


במסגרת הליכי גירושין, בית המשפט לא מתייחס עוד לחיות מחמד כחפץ דומם. חיות מחמד נתפסות היום כישויות רגשיות הזקוקות לטיפול ואהבה. בתי המשפט רואים את חיות המחמד כיותר מסתם רכוש פיזי, ומבינים את הקשר הרגשי שיש להן עם בני המשפחה.


העקרונות המנחים בדבר משמורת על בעלי חיים


כאשר בית המשפט נדרש להכריע על משמורת על חיית מחמד במסגרת הליך גירושין, הוא מתמקד בעקרון טובת החיה. טובת החיה היא העיקרון המנחה בפסיקות הנוגעות למשמורת על חיות מחמד, ולמעשה מהווה חידוש משפטי חשוב שנכנס לתוקף רק בשנים האחרונות.


איך בית המשפט מחליט על טובת החיה?


כדי להכריע במחלוקות הנוגעות למשמורת על חיות מחמד, בית המשפט בוחן מספר קריטריונים, ביניהם:


1. מידת המעורבות בטיפול השוטף: בית המשפט יבחן מי מבני הזוג היה אחראי על הטיפול השוטף בחיית המחמד, כמו האכלה, טיולים, ביקורים אצל הווטרינר, וכדומה.

   

2. יכולת ההשקעה העתידית: בית המשפט יבחן את היכולת של כל אחד מהצדדים לספק לחיית המחמד סביבה מתאימה לאחר הגירושין. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג מתכנן לעבור למקום מגורים שבו אין מקום מתאים לחיית המחמד, הדבר עשוי להשפיע על ההחלטה.


3. זמינות וזמן פנוי: גורם חשוב נוסף הוא הזמן שבני הזוג יכולים להקדיש לחיית המחמד. מי שמסוגל להקדיש זמן רב יותר לטיפול בחיה, עשוי לזכות ביתרון בהחלטה הסופית של בית המשפט.


4. חוות דעת של מומחים: במקרים מסוימים, בתי המשפט יכולים להסתמך על חוות דעת מקצועית של וטרינרים או מומחים להתנהגות בעלי חיים, כדי להבין מהי טובת החיה. חוות הדעת מתמקדת בצרכים המיוחדים של החיה ובשאלה היכן היא תזכה לאיכות חיים מיטבית.


משמורת משותפת על חיות מחמד


במקרים רבים, כאשר שני בני הזוג פיתחו קשר חזק עם חיית המחמד, האפשרות המועדפת היא משמורת משותפת. במקרים אלו, בני הזוג חולקים את הזמנים שבהם הם מבלים עם חיית המחמד, ממש כמו בהסדרי ראייה על ילדים. כך ניתן לשמר את הקשר של שני הצדדים עם החיה.


עם זאת, משמורת משותפת דורשת תיאום טוב בין בני הזוג לאחר הגירושין, ולכן היא תתבצע רק כאשר שני הצדדים מסכימים לשתף פעולה באופן עקבי ומכבד. משמורת משותפת יכולה להיות הסדר זמני או קבוע, והיא מאפשרת לחיות המחמד לשמור על תחושת היציבות והביטחון.


המגבלות המשפטיות והפילוסופיות


למרות ההתקדמות המשפטית במתן הכרה בזכויות בעלי חיים, עדיין קיימים מגבלות. החוק הישראלי אינו מכיר בזכויות בעלי חיים כשוות ערך לזכויות אדם, ולכן במקרים מסוימים חיות מחמד עדיין נתפסות כ"נכס". החלטות בעניין חיות מחמד מתקבלות על פי ההיגיון המשפטי המסורתי של חלוקת רכוש, אם כי ניתן לראות מגמה של התקדמות בהבנה של חשיבות הקשר הרגשי בין האדם לבעלי החיים.


מקרים חשובים בארץ ובעולם


בישראל, בית המשפט דן במספר מקרים שבהם נדרשה הכרעה בנושא משמורת על חיות מחמד. באחד המקרים, שנידון בבית משפט לענייני משפחה, קבע השופט כי החזקה על הכלבה תינתן לאישה, תוך שהוא מדגיש כי הקשר שנרקם בין הכלבה לאישה במהלך השנים היה עמוק יותר מאשר הקשר שנוצר עם הבעל.


במקרים אחרים, בתי המשפט קבעו כי הסדרי הראייה עם בעלי החיים יהיו שוויוניים, בהתאם לזמינות של כל אחד מבני הזוג וליכולת שלהם לטפל בחיה בצורה נאותה.


במקרה אחר שנידון בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה (תמ"ש 43398-12-23 פלונית נ' פלוני), הוגשה תביעה על ידי האישה לקבלת משמורת מלאה או משותפת על כלב שאומץ יחד עם בן זוגה לשעבר בזמן שגרו יחד. בית המשפט דחה את תביעתה וקבע כי הכלב יישאר במשמורתו הבלעדית של האיש, על פי כמה עקרונות משפטיים.


בני הזוג, שלא היו נשואים, אימצו יחדיו כלב בעת חייהם המשותפים. לאחר שנפרדו, התעוררה מחלוקת מי יקבל את המשמורת על הכלב. האישה טענה כי היא טיפלה בכלב, מימנה את צרכיו, ושהייתה המטפלת העיקרית בו, בעוד האיש רק רשם את הכלב על שמו מסיבות טכניות.


בית המשפט פסק על פי העקרונות הבאים:


1. עקרון "טובת החיה": בית המשפט התבסס על עקרון טובת הכלב בקבלת ההחלטה, ובחן מי מהצדדים יוכל לספק לכלב את התנאים הטובים ביותר. בפסק הדין הובהר כי טובת החיה עומדת במרכז ההכרעה, ולא רק השאלות הקנייניות (למי רשום הכלב וכדומה). נבחנה תרומת כל אחד מהצדדים לטיפול השוטף בכלב, כולל תיעוד הרישום הפורמלי והביקורים אצל הווטרינר.


2. התחשבות ברישום הפורמלי: רישום הכלב על שם הנתבע במרשמים הציבוריים ומול הרשויות, לצד עדויות שהציג, העלו כי הנתבע היה זה שבפועל נשא באחריות לטיפול השוטף בכלב. עובדות אלו הובילו את בית המשפט לקבוע כי הנתבע יהיה הבעלים העיקרי והמחזיק של הכלב.


3. שיקולים רגשיים: שני הצדדים הציגו עדויות כי כל אחד מהם פיתח קשר רגשי חזק לכלב. עם זאת, בית המשפט הדגיש כי המחלוקות הקשות בין בני הזוג והסכסוך ביניהם אינם תורמים לטובת הכלב, והמשך הסדרי ביקורים משותפים עלול להנציח את הקונפליקט.


לבסוף, בית המשפט דחה את תביעתה של האישה למשמורת משותפת או בלעדית, וקבע כי הכלב יישאר ברשות האיש בלבד. השופט ציין כי, לאור עוצמת הסכסוך בין הצדדים, טובת הכלב וטובת הצדדים עצמם מצדיקים את ההחלטה להותיר את הכלב בידיו של האיש, שמוכר כמטפל העיקרי בו במהלך התקופה.


פסק דין זה מדגים את חשיבות עקרון טובת החיה בהליכים משפטיים הנוגעים לבעלי חיים, ומראה כי בתי המשפט נוטים להעדיף החלטות המבטיחות את רווחת בעל החיים, גם אם ישנם שיקולים קנייניים ברקע.


המגמה העולמית


גם בעולם ניתן לראות מגמות דומות. בארצות הברית, למשל, מדינות כמו קליפורניה ואלסקה חוקקו חוקים שמאפשרים לשופטים לקחת בחשבון את טובת החיה בעת חלוקת הרכוש. חוקים אלה מכירים בכך שבעלי חיים אינם חפץ, אלא יצורים חיים הזקוקים לטיפול ואהבה.


באנגליה, בתי המשפט מסתמכים על חוות דעת של מומחים כדי להכריע במחלוקות הנוגעות לחיות מחמד, ובגרמניה, בתי המשפט נוטים להעדיף את בן הזוג שיכול להעניק לחיית המחמד סביבה יציבה ומותאמת יותר.


מה כדאי לעשות כשמתמודדים עם סוגיית המשמורת?


אם אתם נמצאים בתהליך גירושין וצריכים להכריע על משמורת על חיית המחמד שלכם, חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום זה. הליך הגירושין יכול להיות מורכב מבחינה משפטית, ולכן חשוב להבין את כל הזכויות והחובות שלכם כלפי חיית המחמד.


בנוסף, ניתן לשקול לפנות למגשרים מקצועיים, אשר יעזרו לכם לגבש הסכמות מוסכמות בנושא, מבלי להגיע לדיון משפטי.


סיכום


משמורת על בעלי חיים בהליכי גירושין היא נושא משפטי מרתק שמציב בפני בתי המשפט אתגרים רגשיים ומעשיים. טובת החיה היא המבחן המרכזי שינחה את בתי המשפט בהחלטותיהם, תוך התחשבות ביכולת של כל אחד מבני הזוג לספק לה את התנאים הטובים ביותר.


אם אתם זקוקים לייעוץ משפטי בנושא משמורת על חיות מחמד, אתם מוזמנים להשאיר את פרטיכם ונחזור אליכם עם ייעוץ מותאם אישית, שיסייע לכם לשמור על זכויותיכם ועל טובת חיית המחמד שלכם.


 

שתף את המאמר

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp